fbpx
*φωτογραφία αρχείου *φωτογραφία αρχείου

Υπουργείο Υγείας: Αρχίζουν σαρωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία

Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας ζητά από τις Περιφέρειες να ξεκινήσουν σαρωτικούς υγειονομικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά

Οι έλεγχοι σε 13.000 σχολικές μονάδες με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την πανδημία του κορονοϊού, θα διεξαχθούν από τις αρμόδιες Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών και αφορούν δημόσια, ιδιωτικά σχολεία, νυχτερινά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για την προστασία των 1.400.000 μαθητών και 150.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτέρα θα βρίσκονται και πάλι στις σχολικές αίθουσες, το Υπουργείο Υγείας ζητά από τις Περιφέρειες να μεριμνήσουν ώστε να εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες, λόγω των "ιδιαίτερων συνθηκών", όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικα.

Που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειο χώρο, κοινόχρηστους χώρους κα) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα, θα πρέπει να διαπιστωθεί, αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής της ύδρευσης και αποχέτευσης και ιδιαίτερα στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων, καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Τα μέτρα υγιεινής, τήρησης αποστάσεων και αερισμού των χώρων

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων είναι:

-Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης - κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)

-Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

-Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα

-Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

-Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η εγκύκλιος «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».

-Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων

-Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

-Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Ιδιαίτερη προσοχή στα κυλικεία

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας.

Έλεγχοι όμως θα πρέπει να διεξάγονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης