fbpx
*φωτογραφία αρχείου *φωτογραφία αρχείου

Ο προδιαβήτης συνδέεται με την άνοια: Τι έδειξε νέα έρευνα!

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη, οι οποίοι έχουν επίπεδα σακχάρου υψηλότερα του φυσιολογικού αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να θεωρούνται διαβητικοί τύπου 2, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και αγγειακού τύπου άνοια, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη διεθνώς που κάνει αυτήν τη συσχέτιση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Γκάρφιλντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διαβήτη, παχυσαρκίας και μεταβολισμού «Diabetes, Obesity and Metabolism», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 500.000 ανθρώπους 58 ετών, κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν σάκχαρο υψηλότερο του φυσιολογικού ήταν 42% πιθανότερο να εμφανίσουν εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους μέσα στην επόμενη τετραετία -κατά μέσο όρο- και 54% πιθανότερο να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια (αν και σε απόλυτους αριθμούς οι περιπτώσεις είτε γνωστικής εξασθένησης είτε άνοιας ήταν λίγες).

Η αγγειακή άνοια είναι μία διαφορετική μορφή άνοιας από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη -πολλά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου και του νου, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον προδιαβήτη.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ως προδιαβήτης θεωρήθηκε ένα αποτέλεσμα 6 έως 6,5%. Επίσης, πολλοί είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, από την οποία προέκυψε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο (ζωτική περιοχή για τη λειτουργία της μνήμης).

Η νέα έρευνα -στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής Αλίκη-Ελένη Φαρμάκη του UCL– διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο.

Οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση και αποφεύγοντας τα περιττά κιλά.

Πηγή: iatropedia

 

Σχετικά Άρθρα

 • Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για γυναίκες λόγω ιστορικού τραυματισμών στο κεφάλι

  Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους ποτέ δεν είχαν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αυτοί που κάποτε είχαν έναν τέτοιο τραυματισμό, στη συνέχεια είχαν 1,25 φορές (25%) μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, ενώ εκείνοι με ιστορικό δύο ή περισσότερων τραυματισμών στο κεφάλι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας

 • Yellowstone: Παλαιότερο κατά 33 εκατ. χρόνια - Ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

  Ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στην έρευνα της Γης - Τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στην ανατροπή των εκτιμήσεων - Εκρήξεις υλικού κάθε μία ώρα τα τελευταία 800 χρόνια

 • Έρευνα Πολυτεχνείου Κρήτης: Πιθανή εμφάνιση νέου κύματος του κορωνοϊού

  Γράφουν: Ατσαλάκης Γεώργιος Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
                  Τσούμπρης Βασίλειος Ερευνητής, Απόφοιτος Π.Κ. Εργαστήριο Ανάλυσης                  Δεδομένων & Πρόβλεψης

  Στο σχήμα 1, παρουσιάζεται η πρόβλεψη της ραγδαίας ανάπτυξης, της κορυφής, της πορείας πτώσης και του πιθανού τέλους του 3ου κύματος, η οποία πρόβλεψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

   

  Σχήμα 1: Πρόβλεψη κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα.

  Στο σχήμα 1 απεικονίζεται η καμπανοειδή καμπύλη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μέχρι τα Χριστούγεννα. Το διάστημα μεταξύ αρχές Ιουνίου και μέσα Ιουλίου χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος επώασης του 2ου και μετέπειτα του 3ου κύματος του ιού. Προς το τέλος του Αυγούστου παρατηρείται η κορυφή του 2ου κύματος (με την διακεκομμένη καμπύλη) και η κάμψη του μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

  Η ολοκλήρωση του 2ου κύματος θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την κάτω διακεκομμένη καμπύλη εάν είχε υπάρξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τήρηση των μέτρων. Όμως πριν την ολοκλήρωση του 2ου κύματος, περίπου μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου η επιδημία, εισήλθε στην φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η οποία διήρκησε μέχρι τα τέλος Νοεμβρίου. Προς το τέλος Νοεμβρίου επήλθε η κορυφή και η έναρξη τη πτώσης της καμπύλης.

  Η καφέ καμπύλη του σχήματος 1, απεικονίζει την επιβράβευση των προσπαθειών της κοινωνίας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Αποτελεί ένα «μονοπάτι» ή ένα «οδηγό» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που καταβάλουν οι πολίτες: όσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα ακολουθεί την τροχιά της καφέ καμπύλης (είτε κάτω ή πολύ κοντά στην καμπύλη), τόσο πιο επιτυχή θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον σημαντικό έλεγχο της, να επιτευχθεί στο τέλος Απριλίου.

  Σχήμα 2: Σύγκριση της αρχικής πρόβλεψης έως τα Χριστούγεννα με τα πραγματικά κρούσματα μέχρι 7/2/2021

  Στο σχήμα 2 γίνεται σύγκριση της αρχικής πρόβλεψης που έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα (μπλε κάθετες γραμμές με τελείες στην κορυφή τους) με τα πραγματικά κρούσματα που εμφανίσθηκαν μετά τα Χριστούγεννα έως 07/02/2021. Οι κάθετες γραμμές με χρώμα πράσινο και με σχήμα ρόμβου στην κορυφή τους, απεικονίζουν τα κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει τα κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα να ακολουθήσουν την καφέ καμπύλη. Εάν τα κρούσματα βρίσκονται κοντά στην καμπύλη, τότε στο τέλος του Απριλίου θα έχει ελεγχθεί αποτελεσματικά η πανδημία, όπως είχε προβλεφθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

  Όμως, περίπου μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, τα κρούσματα άρχισαν να απομακρύνονται από την καμπύλη με σημαντική απομάκρυνση την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η συνέχιση της απομάκρυνσης των κρουσμάτων από την καμπύλη τις επόμενες μέρες ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο 4ο κύμα.

  Στην περίπτωση αυτή το επόμενο κύμα θα ξεκινήσει από μια πολύ υψηλή βάση (περίπου από τα 500 κρούσματα) σε σχέση με το προηγούμενο κύμα που ξεκίνησε από την βάση των 150 κρουσμάτων. Είναι δε πολύ πιθανό η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική.

  Για να εξελιχθεί η πανδημία σύμφωνα με την καμπύλη, είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και οι αρχές να επανασχεδιάζουν τις ενέργειες τους με βάση τα εβδομαδιαία δεδομένα έως ότου τα δεδομένα της πανδημίας αλλάξουν με τον εμβολιασμό.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης