fbpx
*φωτογραφία αρχείου *φωτογραφία αρχείου

Στον αέρα το 80% των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου μετά την “βόμβα” της TUI

Στον αέρα βρίσκεται το 80% των ξενοδοχείων και στο Ρέθυμνο, μετά την απόφαση της TUI, να καθυστερήσει την πληρωμή τους για τη φετινή χρονιά και την καταβολή του υπολοίπου σε δύο δόσεις με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2021

Η εξέλιξη αυτή, φέρνει αντιμέτωπες πολλές επιχειρήσεις με ζητήματα επιβίωσης, τα οποία μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης, υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις για τον κλάδο και την κρίση που έχει επιφέρει στον τουρισμό η πανδημία, αποτελούν δυσβάσταχτο φορτίο ευρύτερα για τα Ελληνικά ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα βάρος το οποίο αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επωμιστούν ενώ όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, οι επιπτώσεις από την απώλεια πολλών εκατομμυρίων από τον κλάδο, θα είναι ορατές και στην αγορά της χώρας καθώς θα συμπαρασύρουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ TUI ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ...ΔΟΣΕΙΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνή τύπου, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη, ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι ξενοδόχοι θα λάβουν τώρα το 25% των χρημάτων τους και τα υπόλοιπα- που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία- θα μοιραστούν σε δύο δόσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η Tui ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 40 ΕΚ ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΟΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΟ 2021 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ισχυρό θα είναι το πλήγμα και για την Κρήτη, μετά την απόφαση αυτή που αποτελεί “χτύπημα” για τον κλάδο, αφού το ποσό μόνο από τις δύο δόσεις που αναμένεται να καταβληθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 εκτιμάται πως ξεπερνά τα 40 εκ ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες είχαν εναποθέσει τις ελάχιστες ελπίδες τους στην καταβολή των χρημάτων αυτών προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Μ. Τσακαλάκης: “Το βάρος πέφτει στους Έλληνες ξενοδόχους”

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, τα Ελληνικά ξενοδοχεία θα σηκώσουν φέτος το “βάρος” της απόφασης της TUI, δεδομένου ότι η χώρα άνοιξε για τον τουρισμό, την ίδια ώρα που οι ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για επιχειρήσεις που αποδίδουν όπως τόνισε υψηλή φορολογία συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές αγορές, επί σειρά ετών την ίδια ώρα που τα Ελληνικά ξενοδοχεία βγαίνουν από μια δεκαετή οικονομική ύφεση και μετά τη φετινή χρονιά, ο κλάδος βλέπει τα χρέη να συσσωρεύονται και τα περιθώρια να στενεύουν σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμά τους.

Ενδεικτικό είναι όπως τόνισε ο ίδιος, πως και στο Ρέθυμνο εκφράζονται φόβοι για το επιχειρείν μετά την απόφαση αυτή, αφού έπειτα από την κατάρρευση της Thomas Cook το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων είχε συνάψει συμβόλαια με την  ΤUI και αυτή την ώρα μένουν ουσιαστικά στον ”αέρα”.

Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης η απώλεια πολλών εκατομμυρίων που αφορούν τα ποσά τα οποία η TUI καλείται να καταβάλλει, θα είναι εμφανής στην αγορά συμπαρασύροντας κι άλλους κλάδους της οικονομίας. “Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε. Με την πανδημία τα προβλήματα έχουν γίνει πιο έντονα. Δανειζόμαστε και υποθηκεύουμε για να έχουμε μια γέφυρα να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δουλέψουμε ξανά . Σε μια τόσο κακή χρονιά, έρχεται και η αναμονή των δεδουλευμένων μας. Είναι οξύμωρο να προκύπτει αυτό και μάλιστα στους Έλληνες ξενοδόχους, που βάλλονται από τα δέκα χρόνια κρίσης, την ανέχεια, τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και την πανδημία” ανέφερε ο κος Τσακαλάκης και πρόσθεσε: “Με την απόφαση της TUI προβλέπεται ότι τώρα θα λάβουμε το 25% των χρημάτων και τα υπόλοιπα – που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ – θα καταβληθούν σε δύο δόσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021. Παράλληλα και για τα νέα συμβόλαια για το 2021 η TUI ανακοίνωσε πως η πληρωμή, αντί για έναν μήνα μετά την αναχώρηση του πελάτη, θα γίνεται μετά από δύο μήνες”.

Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης, οι Έλληνες ξενοδόχοι τη φετινή χρονιά άνοιξαν για τον τουρισμό με υψηλό κόστος – λόγω και των πρωτοκόλλων για τον κορωνοΐό -, με τα έσοδά τους να βρίσκονται στο Ναδίρ και πλέον όπως ανέφερε ο ίδιος: “θα έχουμε απώλειες σε χρήματα τα οποία περιμέναμε για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις άμεσες υποχρεώσεις μας σε προμηθευτές, φόρους και πληρωμές” τονίζοντας πως είναι ορατά τα ζητήματα βιωσιμότητας στον κλάδο.

 

Πηγή: goodnet

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης