fbpx
«Εξαφανίστηκαν» οι αγροτικοί δρόμοι στο Αρκάδι goodnet

«Εξαφανίστηκαν» οι αγροτικοί δρόμοι στο Αρκάδι

Το αγροτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς του Αρκαδίου έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, ενώ από όπου πέρασαν τα ορμητικά νερά της Τρίτης προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Ιδιαίτερα στους ποταμούς της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου η υπερχείλιση ήταν τέτοια, τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που πήραν στο πέρασμα τους τα πάντα

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ρήγμα σε δρόμο της Πηγής, ο οποίος οδηγεί σε σπίτια ψηλά στον οικισμό, πάνω από τον ποταμό της περιοχής. Το νερό προκάλεσε επιπλέον ζημιές από εκείνες που είχαν γίνει το 2019 και πλέον ένα τμήμα δρόμου έχει υποχωρήσει, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα.

Απογοητευμένοι και φοβισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής τα είπαν χθες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικισμών Γιώργο Σκορδίλη, ο οποίος επισκέφθηκε με στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας το σημείο.

Η ζημιά είναι τεράστια και πλέον η αποκατάσταση απαιτεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού το πρόβλημα έγινε χειρότερο μετά την κακοκαιρία του 2019. Ο κ. Σκορδίλης ανέφερε πως «το συγκεκριμένο σημείο ήταν στις προτεραιότητες των αποκαταστάσεων από την προηγούμενη κακοκαιρία, αλλά τα χρήματα από το ΥΠΕΣ δεν ήρθαν ποτέ, οπότε δεν κάναμε την παρέμβαση. Αν την είχαμε κάνει, ίσως να μην είχαμε σήμερα αυτή την εξέλιξη».

Περιγράφοντας την κατάσταση στον δήμο Ρεθύμνου και τους οικισμούς, είπε: «Οι ζημιές που έγιναν την Τρίτη είναι πολλαπλάσιες των ζημιών και των προβλημάτων που είχαν προκύψει το 2019. Στην Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου μιλάμε για ένα αγροτικό δίκτυο που έχει εξαφανιστεί και για 250 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων που έχουν καταστραφεί. Είναι φοβερά τα προβλήματα στου Πίκρη, στην Πηγή, κατά μήκος του Πλατανιανού ποταμού και του Αρκαδιώτη ποταμού, δηλαδή από τα Καψαλιανά μέχρι τις εκβολές του Σταυρωμένου όπου όλες οι περιοχές έχουν καταστραφεί.

Στου Πίκρη έχουν πέσει γεφύρια και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σπίτια, στον Βρύσινα έχουμε πολλές κατολισθήσεις, ενώ προβλήματα έχουμε και στο δυτικό Ρέθυμνο, αλλά όχι τόσο εκτεταμένα».

Αιτήσεις για επιδότηση αποκατάστασης φθορών κύριας κατοικίας και οικοσκευής

 

Τις αιτήσεις τους για τη επιδότηση τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν απλές επισκευαστικές εργασίες ή για να αντικαταστήσουν την κατεστραμμένη οικοσκευή τους, μπορούν να καταθέτουν οι συμπολίτες που πλήγηκαν από την πρόσφατη πλημμύρα που προκλήθηκε στο Ρέθυμνο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας.

Οι πληγέντες συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Πρωτόκολλο του κεντρικού Δημαρχείου (Λ. Κουντουριώτη) και του πρώην Δημαρχείου Αρκαδίου (στο Άδελε) καθώς και στα ΚΕΠ, κατά το ωράριο λειτουργίας τους.

Για να καταθέσουν την αίτηση χορήγησης επιδόματος για την κύρια κατοικία τους, όπως ορίζει η Νομοθεσία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

• Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα η οποία παρέχεται από το Δήμο

• Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους 2019 από την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια, είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε μισθωμένη, είτε παραχωρημένη, καθώς και το πλήθος των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του νοικοκυριού.

• Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) σε περίπτωση που η κατοικία είναι ιδιόκτητη.

• Εξουσιοδότηση όλων των ενήλικων μελών που συγκατοικούν με τον αιτούντα (σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός)

Στους συμπολίτες θα χορηγούνται εκτυπωμένες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις και θα τους παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων τους.

Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά και θα γίνονται δεκτές έως τις 24 Δεκεμβρίου 2020.

Διευκρινίζεται ότι, Ειδική Επιτροπή θα διενεργήσει τις αυτοψίες σε κάθε νοικοκυριό (κύρια κατοικία) που έχει αιτηθεί επιδότησης. Επειδή, κατά το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διενέργεια της αυτοψίας, τα νοικοκυριά πρέπει να καταστούν κατοικήσιμα καθώς πρόκειται για κύριες κατοικίες, παρακαλούνται οι συμπολίτες να φωτογραφήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το σπίτι ή η οικοσκευή τους προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών, να φυλάξουν την κατεστραμμένη οικοσκευή ώστε να την επιδείξουν στα Μέλη της Επιτροπής στα οποία και θα προσκομίσουν το σχετικό φωτογραφικό υλικό όταν τους επισκεφθούν για την αυτοψία.

Σε περίπτωση που έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και απαιτείται π.χ ανακατασκευή ή επισκευή φερόντων και μη φερόντων στοιχείων, αντικατάσταση καυστήρα ή κυκλοφορητή ή ανελκυστήρα κλπ αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης τους είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν.ΧΑΝΙΩΝ.). Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους ο Δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνει την υποχρέωση παραλαβής των σχετικών αιτήσεων και την προώθηση τους στην Υπηρεσία των Χανίων.

Κλειστός ο δρόμος «Λούτρα – Βιράν Επισκοπή» λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

H Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ρεθύμνης ανακοινώνει ότι ο δρόμος Λούτρα – Βιράν Επισκοπή (επαρχιακή οδός 32) θα παραμείνει κλειστός εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών αλλά και εξαιτίας βλάβης του δικτύου της ΔΕΗ στο σημείο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ευρίσκονται καλώδια εκτεθειμένα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να μην διέρχονται από τον εν λόγω δρόμο μέχρι αποκαταστάσεως της οδού.

Κλειστά τέσσερα σχολεία στο δήμο Μυλοποτάμου την Παρασκευή

Την διακοπή των μαθημάτων την Παρασκευή σε τέσσερα μόνο σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε ο δήμος Μυλοποτάμου. Αυτά είναι:

1. Δημοτικό Σχολείο Αλφάς

2. Νηπιαγωγείο Σκεπαστής

3. Νηπιαγωγείο Μαργαριτών

4. Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αγγελιανών

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα διακοπή πρόσβασης, υλικές ζημιές και διακοπή υδροδότησης στα παραπάνω σχολεία λόγω πλημμυρικών φαινομένων τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

 

Πηγή: goodnet

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης