fbpx
Μακροχρόνια άνεργοι: 550.000 δεν βρήκαν δουλειά το 2022 παρά την ανάπτυξη

Μακροχρόνια άνεργοι: 550.000 δεν βρήκαν δουλειά το 2022 παρά την ανάπτυξη

Οι εγγεγραμμένο άνεργοι τον Δεκέμβριο έφθασαν το 1.079.203 άτομα - Μπορεί η ανεργία να μειώνεται… στατιστικά, ωστόσο οι άνεργοι παραμένουν εξαιρετικά πολλοί και, κυρίως, αποκλεισμένοι

Είναι όπως ο πληθωρισμός που… αποκλιμακώνεται (σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είχαμε πτώση τιμών τον Δεκέμβριο στο Φυσικό Αέριο μετά την κούρσα του +600% από πέρυσι το καλοκαίρι), ενώ είχε γίνει η «βρόμικη» δουλειά με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και, πλέον, οι αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιανουάριο κυμαίνονται από 15%-40%.

Έτσι και η στατιστική ανεργία εμφανίζεται να υποχωρεί, αλλά παραμένουν στο… ύψος τους οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) άνεργοι…

Οι εγγεγραμμένο άνεργοι τον Δεκέμβριο έφθασαν το 1.079.203 άτομα, μόλις 21.000 λιγότεροι από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας υπενθυμίζουν ότι η γιγάντια ανάπτυξη του 2022 (5,6% επί του ΑΕΠ) δεν μείωσε παρά ελάχιστα τον αριθμό των αναζητούντων εργασία.

Ή, καλύτερα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργηθήκαν το 2022 αφορούσαν σε εποχικές (τουριστική σεζόν) ή προσωρινές και ευκαιριακές εργασίες.

Δουλειά 3 μηνών το 2022
Είναι αποκαλυπτικό εξάλλου ότι από τα 150.000 νέα παιδιά (απόφοιτοι και νεοεισερχόμενους την αγορά εργασίας) που υποχρεωτικά ασφαλίστηκαν στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ΤΕΚΑ το 2022, δηλώθηκαν εισφορές για περίοδο εργασίας μόλις 3 μηνών (μέσα επίπεδα). Τέτοιες θέσεις εργασίας δημιούργησε η ελληνική οικονομία τον περασμένο χρόνο της οικονομικής έκρηξης!

Παρατηρώντας τα στοιχεία από την ΔΥΠΑ, ο χαρακτήρας της ανεργίας παραμένει ρατσιστικός, ακραίος και εκδικητικός, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια:

- Οι 2 στους 3 άνεργοι είναι νέοι έως 44 ετών (687.407 άτομα) Αυτό σημαίνει ότι αφενός καταστρέφονται τα προσόντα και οι εξειδικεύσεις που απέκτησαν και αφετέρου υπονομεύουν την οικογενειακή τους προοπτική. Με τις σημαντικές επιπτώσεις στο Δημογραφικό που ήδη βλέπουμε.

- Το 84% των ανέργων είναι χαμηλών (τυπικών) προσόντων (μέχρι απόφοιτοι Λυκείου). Και αυτή η υστέρηση ουδόλως έχει διορθωθεί μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης που αφειδώς πληρώνουν οι φορολογούμενοι (Έλληνες και Ευρωπαίοι) μέσω ΔΥΠΑ.

- Οι γυναίκες εξακολουθούν και βιώνουν πιο σκληρά την αγορά εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές, επουσιώδη ανέλιξη, ενώ αποτελούν τις 2 από τους 3 εγγεγραμμένους στις λίστες ανεργίας.

- Οι μισοί άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 550.000 ανέργους που έψαχναν δουλειά πέρυσι δεν άνοιξε καμία «πόρτα», καίτοι είχαμε μεγάλη οικονομική μεγέθυνση και πολλές επιχειρήσεις δεν έβρισκαν εργαζόμενους.

- Μόλις το 23,5% των ανέργων (254.093) από το σύνολο των εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ (1.079.202) λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

- Αναδεικνύεται έτσι το θέμα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας καθώς:

α) Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και δεν αποτελούν κίνητρο απασχόλησης.

β) Τα προσόντα και οι ειδικότητες δεν παρακολουθούν τις τάσεις στην αγορά εργασίας και ούτε τα σχολεία και η ΔΥΠΑ προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα…

γ) Τα υψηλά ενοίκια δεν επιτρέπουν την γεωγραφική κινητικότητα σε αναζήτηση εργασίας (και κάλυψη της ζήτησης υπέρ της παραγωγικής ανάπτυξης).

Πηγή: iediseis.gr

Διαβάστηκε 26 φορές

Σχετικά Άρθρα

 • Νέο πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 μακροχρόνια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα

  Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών».

  Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, μέσω του σχετικού προγράμματος της ΔΥΠΑ, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

  Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55- 67 ετών.

  Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη.

  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

  Οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν αίτηση, μέσω του gov.gr, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

  Για τη δημόσια πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

  Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 • ΔΥΠΑ: Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

  Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ)

 • Πώς θα εργάζεστε και θα λαμβάνετε και επίδομα ανεργίας - Μία μόνο προϋπόθεση

  Ο επωφελούμενος θα λαμβάνει τη μισή ενίσχυση αν προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης