fbpx
ΣΥΡΙΖΑ: Με όπλο την οικονομία στον δρόμο προς τις κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Με όπλο την οικονομία στον δρόμο προς τις κάλπες

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, περικοπές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα

«Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και αχάριστος και μικρόψυχος. Παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με ασφάλεια, και για πρώτη φορά στην ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα και ειρωνεύεται. Το πως φτιάχτηκε το μαξιλάρι, το γιατί φτιάχτηκε, το έχουμε αναλύσει εκτενώς. Είναι στη δημόσια σφαίρα».

Η φράση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία στο πλαίσιο της συνέντευξής του, περικλείει ουσιαστικά την γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές και από τις χθεσινές κινήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα που συνομίλησε με συνταξιούχους στο Αιγάλεω και υπεραμύνθηκε της 13ης σύνταξης όσο και κεντρικών στελεχών, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει αρκετά από εδώ και πέρα στην οικονομία. Εξάλλου σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια και η οικονομία ευρύτερα αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης.

«Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι την είχε υποσχεθεί μετά τις εκλογές του 2019, την ανέβαλε 12 φορές και αντί να παραδεχτεί την προσωπική του αποτυχία την χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως και ξέρουν και καταλαβαίνουν» είπε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.

Την ίδια στιγμή το κόμμα θα προβάλλει με ένταση τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας χθες, δηλ. την δέσμευσή του για 13η σύνταξη, απόδοση των αναδρομικών και αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, περικοπές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Το άλλο πεδίο που θα ρίξει βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ακρίβεια είναι η μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους, καθώς όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων (1 δισ. η κάθε μία το 2022) από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν στο μηδέν».

Η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος

Έμφαση θα δοθεί στην προβολή των εξής προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος που κατά τον Αλ. Τσίπρα απαιτείται συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισής του.

i. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

ii. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.

iii. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

iv. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια (συνολική αύξηση ιδιωτικού χρέους 38 δισ.). Ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων» λένε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστηκε 25 φορές

Σχετικά Άρθρα

 • Νέο πρόγραμμα για την ένταξη 3.000 μακροχρόνια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα

  Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών».

  Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, μέσω του σχετικού προγράμματος της ΔΥΠΑ, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

  Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55- 67 ετών.

  Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη.

  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ.

  Οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν αίτηση, μέσω του gov.gr, στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

  Για τη δημόσια πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

  Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 • Κυρ. Μητσοτάκης: Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων

  Κ. Μητσοτάκης: "Η μάχη στα τρόφιμα συνεχίζεται. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό. Έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και η κάρτα αγορών, το «Market Pass»"

 • Νέα μέτρα: Το βάρος στους συνταξιούχους - Τέσσερα έκτακτα «δώρα» πριν τις εκλογές

  Προκαταβολή για την επικουρική σύνταξη, επιταγή ακρίβειας, μπόνους προσωπικής διαφοράς, και market pass είναι οι παροχές που αφορούν τους συνταξιούχους και προορίζονται να ενταχθούν στο νέο πακέτο στήριξης

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης