fbpx
Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από την ανασκαφή στους Φιλίππους

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από την ανασκαφή στους Φιλίππους

Ένα πλούσιο διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη, και ένα ρωμαϊκό άγαλμα που απεικονίζει τον Ηρακλή έφερε στο φως η ομάδα του ΑΠΘ

Ανασκαφή Φιλίππων 2022: Τα φετινά ευρήματα από ομάδα του ΑΠΘ.

Ηαρχαιολογική σκαπάνη έβγαλε και φέτος υλικό στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, την πόλη των Φιλίππων που ιδρύθηκε από Θασίους αποίκους το 360 π.Χ., καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας ο οποίος της έδωσε το όνομά του, γνώρισε ακμή κατά τα ελληνιστικά χρόνια, αναδείχθηκε σε διοικητικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό κέντρο με τη μετατροπή της σε ρωμαϊκή αποικία από τον Οκταβιανό και υπήρξε ο τόπος όπου ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος ο Απόστολος Παύλος, πριν αρχίσει να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με διευθύντρια της ανασκαφής την καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο.

Αυτή την χρονιά έρευνα της ανασκαφικής ομάδας συνεχίστηκε στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερες οδούς της πόλης, η οποία στο σημείο αυτό συναντά έναν άλλο κύριο άξονα που διέρχεται βορειότερα. Το σημείο σύγκλισης των δύο οδών διαμορφώνεται με διεύρυνση (μία πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη.

Το οικοδόμημα έφερε ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, θραύσματα του οποίου αποκαλύφθηκαν. Τον διάκοσμό του συμπλήρωνε εντυπωσιακό άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ. Χ.). Το άγαλμα, του οποίου το μέγεθος είναι μεγαλύτερο του φυσικού, εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Το ρόπαλο, που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι πιστοποιούν την ταυτότητα του ήρωα. Επάνω στους βοστρύχους της κόμης φέρει στεφάνι από φύλλα αμπέλου το οποίο συγκρατεί στο πίσω μέρος ταινία τα άκρα της οποίας καταλήγουν στους ώμους.

Το συγκεκριμένο άγαλμα κοσμούσε ένα οικοδόμημα το οποίο, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, χρονολογείται στον 8ο/9ο αιώνα μ.Χ. Γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Πηγή: athensvoice.gr

Διαβάστηκε 18 φορές

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλείστε να είστε κόσμιοι και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*).

Σήμα πιστοποίησης του Μητρώου των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης