«Ούτε σταγόνα νερού χαμένη»! Πρόκειται για το βασικό δόγμα της πολιτικής της Κύπρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση στο νησί. Καθώς η κλιματική αλλαγή, ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνοδεύεται με εκτιμήσεις για αυξανόμενη ξηρασία και μειωμένες βροχοπτώσεις, η πείρα της Κύπρου στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, ειδικά για τα νησιά.

«Και φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς αντιμετωπίζουμε ξηρασία για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η στάθμη στα φράγματα είναι στο 40%, όταν πέρυσι ήταν στο 60%. Δεν υπάρχουν διακοπές στην ύδρευση, αλλά προχωράμε σε περιορισμούς στην άρδευση», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αριστείδου, ανώτερος υδρολόγος και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υδρολογίας και Υδρογεωλογίας της Κύπρου. Υπάρχει το Σχέδιο Ξηρασίας και με βάση αυτό ρυθμίζονται οι εποχικές καλλιέργειες. «Ανάλογα με τις δυνατότητες άρδευσης δίνονται οδηγίες στους αγρότες για τα είδη και την έκταση, που μπορούν να καλλιεργήσουν».

Μείωση της βροχόπτωσης
«Η Κύπρος αντιμετώπιζε πάντα προβλήματα λειψυδρίας. Η ανομβρία είναι μια μόνιμη κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η μέση βροχόπτωση έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 1970, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο κι έχουμε πάρει τα μέτρα μας», συμπληρώνει ο κ. Αριστείδου. Σε τι συνίσταται η στρατηγική της Κύπρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας;

Πρώτο σημείο, είναι ο βασικός στόχος «ούτε μία σταγόνα βροχής να μην καταλήγει στη θάλασσα». «Καθώς είμαστε νησί και δεν υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες, τα νερά της βροχής έφταναν εύκολα στη θάλασσα και χάνονταν», εξηγεί ο κ. Αριστείδου. «Γι’ αυτό κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα. Σήμερα καλύπτουν το 80% των λεκανών απορροής». Η Κύπρος, με 108 φράγματα, με συνολική χωρητικότητα 332 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων ανάλογα με την έκταση στην Ευρώπη.

«Η ανομβρία είναι μια μόνιμη κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες», λέει ο Κώστας Αριστείδου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υδρολογίας και Υδρογεωλογίας της χώρας.

Δεύτερο σημείο είναι η μεγάλη αύξηση των αφαλατώσεων. Το 2022 οι αφαλατώσεις κάλυψαν το 52% των συνολικών αναγκών σε νερό της Κύπρου, με τα φράγματα να δίνουν το 42% και οι γεωτρήσεις το 6%. Μάλιστα, όσον αφορά την ύδρευση το 60%-70% προέρχεται από αφαλάτωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι διακοπές υδροδότησης που υπήρχαν μέχρι το 2010. «Ευτυχώς το οικονομικό κόστος της αφαλάτωσης πέφτει, σήμερα οι συμβάσεις του δημοσίου προβλέπουν αγορά περίπου στο ένα ευρώ το κυβικό μέτρο. Παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα από την άρμη που καταλήγει στη θάλασσα, και βρίσκουμε πως είναι περιορισμένες. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά όλο και περισσότερο μπαίνουν οι ΑΠΕ. Σημαντικό: Η αφαλάτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας των ΑΠΕ», εξηγεί ο κ. Αριστείδου.

Το τρίτο στοιχείο είναι η ανάκτηση νερού, δηλαδή η χρήση επεξεργασμένου νερού, προερχόμενου από τα λύματα, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία. «Είναι σημαντική εξοικονόμηση. Μάλιστα, κάνουμε χώρους αποθήκευσης του ανακτημένου νερού τον χειμώνα για το καλοκαίρι· παλιά το χύναμε στη θάλασσα. Ετσι, το νερό της αφαλάτωσης χρησιμοποιείται δύο φορές», σημειώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρολογίας της Κύπρου.

Πηγή: kathimerini.gr

Γαύδος FM 88,8 - Χανιά, Κρήτη. © 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Designed & Developed with ❤︎ by PC NET WORKS