Πρωτοβουλία διευκόλυνσης για αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς – Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας στον ΣΚΑΪ ΓΑΥΔΟΣ 88.8.
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ΕΛΜΕ Χανίων, με στόχο τη διευκόλυνση της στέγασης των εκπαιδευτικών που φτάνουν στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Γαύδος FM 88.8», η πρωτοβουλία αφορά τόσο τους αναπληρωτές όσο και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις κατοικίες τους σε εκπαιδευτικούς μπορούν να συμπληρώσουν τη παρακάτω φόρμα Google (Google Form): ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Στη συνέχεια, η ΕΛΜΕ Χανίων συγκεντρώνει τα στοιχεία των διαθέσιμων ακινήτων και φροντίζει να διοχετεύει τα στοιχεία επικοινωνίας στους εκπαιδευτικούς, ώστε εκείνοι να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους ιδιοκτήτες για τη μίσθωση.
Τα δεδομένα για τους διορισμούς και τα οργανικά κενά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μπέλμπας, στην περιοχή αναμένονται 107 μόνιμοι διορισμοί (71 στη γενική παιδεία και 36 στην ειδική αγωγή). Την ίδια στιγμή, οι συνταξιοδοτήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε περίπου 30, ενώ τα συνολικά οργανικά κενά σύμφωνα με την υπηρεσία ανέρχονται στα 346.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα αυξημένα ενοίκια οδηγούν συχνά ένα ποσοστό 10% έως 15% των αναπληρωτών στο να μην αναλαμβάνει υπηρεσία, ενώ ανάλογες πιέσεις δέχονται και οι μόνιμα διοριζόμενοι.
Η ανταπόκριση των ιδιοκτητών
Κατά τη δεκαμηνιαία δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου τη προηγούμενη χρονιά, συνολικά 14 εκπαιδευτικοί κατάφεραν να βρουν σπίτι μέσω της πλατφόρμας.
Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, η συνδικαλιστική ένωση θέτει φίλτρα στις υπερβολικές αξιώσεις (όπως προτάσεις της τάξεως των 700 ευρώ), καθώς δεν συνάδουν με τις αποδοχές των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ σημείωσε πως ήδη από τις πρώτες ώρες δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας για τη νέα σχολική χρονιά, υπήρξε άμεση ανταπόκριση με νέες καταχωρίσεις ακινήτων.
Ακούστε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Μπέλμπας:

