Την παρέμβαση των δήμων Αναφορικά με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης που είναι τραγικό στα Χανιά, ζητάει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Χανίων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η υπερτουριστικοποίηση με όλα τα συνεπακόλουθα, πχ ανεξέλεγκτη χρήση πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης για τα σπίτια, αθέτηση συμφωνιών από μέρους των ιδιοκτητών, αιφνιδιαστικές εξώσεις, απαίτηση τα σπίτια να ξενοικιάζονται από τον Απρίλιο ενώ το σχολείο κλείνει τέλη Ιούνη, διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.»

Η ανακοίνωση:

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η πολιτική της μη κάλυψης των πάγιων και διαρκών αναγκών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς από τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει στην μαζική πρόσληψη εκατοντάδων ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών – των αναπληρωτών – για την κάλυψή τους. Μόνο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον ν. Χανίων προσλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια από 350 έως 400 αναπληρωτές ανά σχολική χρονιά, παρά τις αντιεκπαιδευτικές μειώσεις θέσεων εργασίας πχ στην Παράλληλη Στήριξη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την καθήλωση των μισθών μας καθώς και την εκτίναξη της ακρίβειας ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Έτσι, ενώ μόνο στα μνημονιακά χρόνια ο μισθός μας κατά μέσο όρο μειώθηκε κατά 40 με 60 %, τα νοίκια σε σχέση με το 2009 στον νομό Χανίων έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι αναπληρωτές αλλά και οι μόνιμοι να δαπανούν πάνω από το 50% του μισθού τους για την εύρεση στέγης.

Παράλληλα η υπερτουριστικοποίηση με όλα τα συνεπακόλουθα, πχ ανεξέλεγκτη χρήση πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης για τα σπίτια, αθέτηση συμφωνιών από μέρους των ιδιοκτητών, αιφνιδιαστικές εξώσεις, απαίτηση τα σπίτια να ξενοικιάζονται από τον Απρίλιο ενώ το σχολείο κλείνει τέλη Ιούνη, διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι. Κι εδώ η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ενάντια σε αυτή την κατάσταση.

Πώς είναι δυνατόν να επιλέξει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός να έρθει στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο; Ήδη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναπαράγεται ότι ο νομός Χανίων είναι ένας «αφιλόξενος» νομός για τους εργαζόμενους.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων ζητάμε από τους Δήμους του νομού να πάρουν άμεσα μέτρα ανακούφισης ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Για παράδειγμα, προτείνουμε:

• Να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κτίρια ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα, ο ξενώνας «Δίκτυννα» στον Δήμο Πλατανιά, το κτίριο των Εστιών στην Κάντανο, οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στον Δήμο Χανίων ή σε άλλους Δήμους.

• Να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους του Νομού, δωμάτια ξενοδοχείων τουλάχιστον από την αρχή έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

• Επιδότηση ενοικίου και άλλα μέτρα ανακούφισης της διαβίωσης με χρηματοδότηση των Δήμων.

• Παρεμβάσεις των Δήμων ώστε να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε το παραπάνω σπουδαίο ζήτημα.

Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων για το συγκεκριμένο θέμα στο παρακάτω ηχητικό:

Γαύδος FM 88,8 - Χανιά, Κρήτη. © 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Designed & Developed with ❤︎ by PC NET WORKS